Вести

Малку пари од државата за катче за слепи лица

Националната установа Библиотека Гоце Делчев од Министерството за култура побара средства во висина од 430.000 денари за Библиотекарско катче за слепи лица.

Повеќе...

Самурајски лек, го убива грипот ден

Jапонските научници објавија дека направиле лек против грип од кој доволна е само една доза за да го убие вирусот за еден ден.

Повеќе...

“Три сестри“, “Амадеус“...на товар на штипскиот театар

Центарот за култура “Ацо Шопов“, односно народниот театар  годинава ќе има три театарски премиери финансирани од Министерството за култура.

Повеќе...

Розев данок плаќаат жените

Женската козметика е поскапа од онаа за машки, па жените кои немаат чуствителна кожа можат да поминат поевтино ако розевото пакување го заменат со плаво.

Повеќе...

Дом на невкус и некултура

Домот на културата кој го носи името на бардот на македонската современа поезија Ацо Шопов, станува дом на невкус и некултура.

Повеќе...

Летното сметање, како лански снег

Доколку Европската Комисија одлучи да се укине летното и зимското сметање на времето логично би било таа да се примени и во државава, со оглед дека ЕУ е нашиот најголем надворешно трговски партнер и над 80 проценти од нашиот извоз е насочен на европскиот пазар, смета Стопанската комора на Македонија.

Повеќе...

Почнува молк за штипскиот театар

Центарот за култура “Ацо Шопов“, неговата работна единица Народен Театар, в сабота ќе има премиера.Не кажуваме ниту која претстава, ниту кој ќе игра во неа, ниту кои се режисери, уште помалку ќе кажеме кои се актерите.

Повеќе...

И по смртта се бори со уставноста на Законите-Стамен Филипов

Уставниот суд на Република Македонија на последната седница одржана на 31 jaнуари 2018 година го укина член 22 став 1 точка 5 од Законот за приватно обезбедување.

Повеќе...

Паметните очила на Intel

Vaunt е одговорот на Intel на сите компании кои претставија паметни очила.

Повеќе...

Свињгераја

Свингер култура.Менување на тезите и стандардите за дела од културата и уметноста се случи во Штип, преку изведбата на претставата “Свингери“ на трупа актери од Белград.

Повеќе...

Фусбалер сам,ама и ловец сам

Не ви се верува.Златан Ибрахимовиќ во Македонија, па и во Штип. Не ви се верува но вистина е.

Повеќе...