Вести

“11-ти Октомври“ за Ристо Лазаров

Награда 11 Октомври, за животно дело во областа на културата и уметноста оваа година, оваа година оди во рацете на Ристо Лазаров, писател , со преку 80 напишани и преведени книги.

Лазаров е добитник  на наградите: „Млад борец“ (1972): за стихозбирката „Ноќна птица во паркот“„8ми ноември“ (1972): доделена од градот Штип за стихозбирката „Ноќна птица во паркот“„13ти ноември“ (1980): доделена од градот Скопје за стихозбирката „Јана“ [3]Прва награда за песна на „Празникот на липите“ (2000)„Ацо Шопов“ (2007): доделена од Друштвото на писателите на Македонија за стихозбирката „Чехопек“ [4]„Книжевен езол“ (2010)„Велја кутија“ (2010): на манифестацијата „Македонски духовни конаци“„Дијалог“ (2012)„Браќа Миладиновци“: доделена од Струшките вечери на поезијата за стихозбирката „Среде“ како најдобра книга поезија од македонски автор Во областа на новинарството ги добил врвните државни награди „Мито Хаџи Василев - Јасмин“ (1975) и „Крсте Мисирков“ (1982).

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter