Вести

Кој прв од Западен Балкан во ЕУ

Европскиот магазин Вокал Јуроп; на својот твитер налог постави анкета на тема Кој би можел прв да влезе во ЕУ: Србија, Македонија, Албанија или Косово.

Засега гласале над 1.900 луѓе, а останати се уште околу 21 час за изјаснување.Според резултатите кои се прикажуваат веднаш по гласањето, во водство е Србија, на која граѓаните на Европа и даваат дури 45 отсто шанси да стане следна членка на ЕУ.По неа следи Македонија, со околу 23 отсто од гласовите, а далеку помали шанси за членство во Унијата имаат Албанија и Косово, кои добиле по 16 проценти поддршка.Ова не е првпат Вокал Јуроп да организира слична анкета. На пример, во екот на кризата во Шпанија, поради референдумот за независност на Каталонија, на граѓаните им е поставено прашањето;Дали шпанската демократија е во опаѓање

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter