Вести

Халал бизнис-Алал профит

Милијарди долари во светот се заработуваат од халал производи.

Вредноста на пазарот се проценува на 547 милијарди долари, а вкупниот промет на храна и производи е 12% од глобалната трговија. Сепак, овој тип на храна не е врзан само за верата, туку и за туристичкиот сектор. Халал стандардот е шанса за развој во Србија. Оваа храна се поврзува со исламот, но има и луѓе кои внимаваат на квалитетот и безбедноста на храната. Халал туристите годишно во просек за одмор трошат 1.700 долари, за разлика од Европјаните кои трошат по 1.200 долари. Во халал храната е забрането да има свинско, животни месојади, птици грабливки, адитиви, емулгатори, желатин од свинско потекло и алкохол.  

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter