Вести

Водата за пиење уставно право, ама во Словенија

Словенија пристапот до питка вода го прогласи за уставно право, со цел да ги заштити водните ресурси од прекумерна експлоатација.

Во словенечкиот парламент 64 од 90 пратеници гласаа за тој предлог, а никој не беше против.Премиерот Мило Церар рече дека питката вода, од чешма е „огромна привилегија која мора да се чува за нас и за генерациите после нас”. 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter