Вести

Од Балканот бегаат како ѓавол од крст

Соседна Албанија сакаат да на напуштат 1,7 милони жители. 60 отсто од албанските граѓани би ја напуштиле земјата доколку им се укаже и најмала можност за тоа, покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за истражување на јавното мислење, Галуп.

Повеќе...

Нилска треска го тресе Балканот

Во Србија годинава се регистрирани 29 смртни случаи од западнонилска треска, а регистрирани се 286 заболени.

Повеќе...

Крај на летно-зимно време

Европската комисија  го објави предлогот за укинување на полугодишното поместување на часовникот во ЕУ во 2019 година, давајќи им на земјите-членки слобода да одлучат дали сакаат да го задржат летното или зимското сметање на времето.

Повеќе...

Новинарите се исплашени

Новинарите се исплашени да зборуваат, исплашени дека ќе ја изгубат работата и 70 отсто од нив би ја напуштиле професијата за некоја друга работа, покажува истражувањето за состојбата на новинарството во регионот „Невидливо насилство: Стории од редакциите”, спроведено во Србија, Македонија, Босна и Херцеговина, Косово и Црна Гора.

Повеќе...

Нилска треска ја тресе Србија

На територијата на Србија 11 лица заболеле од западнонилска треска.

Повеќе...

Халал бизнис-Алал профит

Милијарди долари во светот се заработуваат од халал производи.

Повеќе...

2.7 милијади долари за чист воздух

Пекинг оваа година ќе потроши 2,7 милијарди долари за борба против згадувањето на воздухот, јави агенцијата Синхуа.

Повеќе...

Воз кој оди на “ветер“

Холандската национална железничка компанија "NS", денес објавила дека нејзините возови возат на електрична енергија која во целост се добива од ветерници, рекол портпаролот на компанијата Тон Боон, а пренесува "Guardian".

Повеќе...

2 CELLOS го одбија Трамп

Во менаџментот на „Ту челос“ пристигналa покана  од кабинетот на новиот американски претседател Дoналд Трамп (70), кој изразил желба познатото дуо да настапува на неговата инаугурација.

Повеќе...

За невработен 560 евра надомест

Финска е првата земја во Европа која, во рамки на социјален експеримент, на невработените ќе им исплаќа основна месечна заработка од 560 евра.

Повеќе...

Водата за пиење уставно право, ама во Словенија

Словенија пристапот до питка вода го прогласи за уставно право, со цел да ги заштити водните ресурси од прекумерна експлоатација.

Повеќе...