Вести

Некогаш Гинис, сега ги‘ниш.

Денеска е верскиот празник “Св. Петка“. Се слави во Сарчиево, во Калаузлија.

Не така одамна во Сарчиево се соборуваше гинисовиот рекорд во варење на грав.Сега тоа го нема, и ја нема живоста за празникот. Во Калаузлија народ , како што доликува за верски празник.Кај што е народот , таму е црквата, ама на нашата црква освен анатемите фрлени по ктиторите, меѓи кои и Полизена , која ја градеше црквата, не и е гајле за верниците.се чествува споменот за Свети Пантелејмон.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter