Вести

Ансамблот “Тоска“ со куп награди од Франција

Македонскиот фолк репрезентативен тим Ансамблот “Тоска“ доби повеќе награди за презентација на македонскиот фолклор.

Повеќе...

Кафе муабет со дипломат

Американското катче Штип заедно со Советот на млади во Штип организираат кафе со настан на дипломат.

Повеќе...

10 пациент монитори донација на Телекабел

Министерот за здравство Венко Филипче при денешната посета на Клиничка болница-Штип ги промовираше новите 10 пациент-монитори наменти за коронарната единица, донација на штипската фирма Телекабел вредна десетина илјади евра (н.з).

Повеќе...

УГД во Кина

Делегација на УГД, го посети Универзитетот во Шенгјанг, Кина. УГД со овој универзитет има потпишано Договор за соработка, а при оваа посета се договори потесна соработка во вид на заеднички научни проекти и размена на студенти и наставнички кадар.

Повеќе...

Запишувањето на студенти не е забава

Како раритет денеска беше објавена листа на универзитети и факултети каде лани најмалку се запишани студенти.

Повеќе...

Предизвикувајќи го животот, налета на шлепер

На магистралниот пат Македонска Каменица-Кочани во близина на браната “Калиманци“ се случила сообраќајна незгода помеѓу товарно моторно возило „Мерцедес Актрос“ со бугарски национални ознаки, управувано од В.М. (60) од Р.Бугарија и патничко моторно возило „Опел Аскона“ без регистерски ознаки, управувано од Б.В. (30) од Кочани.

Повеќе...

Музичка праизведба на ШКЛ

Штипско културно лето вечерва нуди убава музичка содржина. Концерт ќе имаат Виолета Арсовска сопран и Марија Максимова – пијано.

Повеќе...

Советот за етика , штити човек кој нема морал

Советот за етика во медиумите, многу е потресен од  тоа што јавно кажавме дека некој сака да прави кафеански теревенки во сопствената кафеана со народни пари.

Повеќе...

Повисоки надоместоци

Со одлука на Влада денеска се донесени измени и дополнувања на Законот за заштита на децата, информираат од Министерство за труд и социјална политика.

Повеќе...

“Игнор“ за УО на Центарот за култура

Истакнатиот македонски режисер Александар Поповски, поднесе оставка, и при тоа ги посочи сите проблеми со кои како претседател на Управниот одбор се соочил во управувањето на Македонскиот народен театар.

Повеќе...

Се‘ помалку ученици ,а се‘ повеќе наставници.

Имено, според податоците на Државниот завод за статистика бројот на ученици во основнто образование во учебната 2007/2008 година изнесувал 222.359 ученици, а во учебната 2017/2018 година оваа бројка изнесувала 192.448 ученици што е намалување за речиси 30.000 ученици.

Повеќе...