Вести

Одбележани 36-те години од смртта на Ацо Шопов

Денеска се одбележани 36 години од смртта на еден од основоположниците на современата македонска реч штипјанецот Ацо Шопов.

Повеќе...

40 месеци затвор за сексуално малтретирање

Поранешен раководител на јавно претпријатие од републички калибар, во првостепена постапка е осуден на 3 години и четири месеци затвор.

Повеќе...

Обука за ученици со оштетен вид

Денеска во просториите на Општина Штип, во голема сала, се одржа обука на специјални едукатори на тема „Инклузија на ученици со оштетен вид“.

Повеќе...

Лајшманиоза го демне Штип

Зоонозата Лајшманиоза, демнее над Штип, чекајќи да ја собере вересијата.

Повеќе...

Екскурзии за дерење кожа

649 евра за шест полни пансиони за екскурзија на основно училиште во Германија.Ваква цена требаше да биде планирана, доколку место автобуски учениците се превезуваат со авион.

Повеќе...

Кире Кузманов не зборува, ама има концерти по Европа

Во налетот на секакви концертни феномени со гостување на изведувачи со крајно сомнителен репертоар и изведувачки потенцијали, треба да се каже дека наши штипски инструменталисти, имаа концертни активности со светски познати музичари по Европа.Во прв ред ваков настап и меѓународно вреднување има штипскиот инструменталист саксофонист Кире Кузманов.

Повеќе...

Македонска драма, не ги играат тука, ама ги играат во странство

Македонските драмски автори ниту оваа година нема да бидат играни на професионалните сцени во Македонија.

Повеќе...

Велигден.Христос Воскресна-навистина воскресна

Православните христијани со неизмерна  радост го  очекуваат големиот христијански празник Велигден.

Повеќе...

Ревизија на работните места во културата

Министерството за култура во следниот период, ќе се направи и детален преглед и ревизија на постоечките работни места во сите установи од културата и, ако има потреба, ќе бидат соодветно изменети работните места за културата, кои се евидентирани во Каталогот на работни места на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА).

Повеќе...

Лажни тези, за вистинска кривична пријава

СВР поднесе кривична против Илчо Захариев. Во самоубиствената одбрана Захариев кажа дека бил убеден дека и оваа лажна кривична пријава ќе биде отфлена.Захаиев излажа дека кривичната пријава е лажна. Таа е вистинска и е поднесена од страна на институцијата за прогон на криминалци Министерство за внатрешни работи.

Повеќе...

Ден за потсетување на аутизмот

Македонија сѐ уште нема регистар на лица со аутизам. Се претпоставува дека во земјава има 12.000 луѓе кои страдаат од ова нарушување на невролошкиот развој, ако се земат предвид светските статистики дека еден човек на 166 има аутизам.

Повеќе...