Вести

Петта научна конференција на УГД

Универзитетот “Гоце Делчев“-Правниот факултет е организатор  на петата научна конференцијасо наслов   “Општествените промени во глобалниот свет“.

Повеќе...

Од македонскиот јазик, бегаат како ѓавол од крст

Само пет матурантки се пријавиле да го изучуваат македонскиот јазик во првиот уписен рок на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Повеќе...

Одлична уписна “жетва“ на УГД

Околу 1.600 завршени средношколци сакаат да студираат на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, покажуваат бројките од првиот уписен рок за запишување на студенти во прва година за академската 2018/2019 година.

Повеќе...

445.099 гладни усти има во Македонија

Утре, 6-ти септември, од 10 до 19 часот, граѓаните од Скопје и од другите поголеми градови во Македонија, ќе имаат можност да мрднат со прстот и да донираат храна до социјално загрозените граѓани.

Повеќе...

Зголемен интерес за студирање на УГД

Зголемен е интересот за запишување на студенти на УГД во однос на лани.

Повеќе...

Успение на Пресвета Богородица

Утре православните христијани го слават пранзикот:Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица — значаен христијански празник кај православнитекатолиците и протестантите, посветен на смртта на Марија, мајката на Исус Христос.

Повеќе...

6.000 евра бара МРТ за кошаркарскиот јубилеј

За некој ден Штип ќе одбележи 85 години од одигрувањето на првиот кошаркарски натпревар во Македонија.

Повеќе...

Музејот заврши работа, влегуваат градежниците

Градежните работи на патот Штип – Радовиш, ќе се интензивираат.

Повеќе...

Лирата паѓа, Турци купуваат имоти во Македонија

Лирата платежното средство  на Турција, поради економската војна со САД, ја губи војната во однос на доларот и еврото.

Повеќе...

Инсулински шок ги фаќа дијабетичарите

Паника ги фати дијабетичарите во Штип, со оглед на тоа дека инсулинската криза и тропа на врата.

Повеќе...

Кротко трошење на количините вода

Најдоброто освежување е кога дома ќе ја отворите славината и преку чешмата во дланките ќе ја почувствувата животворната течност водата.

Повеќе...