Вести

Кире Кузманов не зборува, ама има концерти по Европа

Во налетот на секакви концертни феномени со гостување на изведувачи со крајно сомнителен репертоар и изведувачки потенцијали, треба да се каже дека наши штипски инструменталисти, имаа концертни активности со светски познати музичари по Европа.Во прв ред ваков настап и меѓународно вреднување има штипскиот инструменталист саксофонист Кире Кузманов.

Повеќе...

Македонска драма, не ги играат тука, ама ги играат во странство

Македонските драмски автори ниту оваа година нема да бидат играни на професионалните сцени во Македонија.

Повеќе...

Велигден.Христос Воскресна-навистина воскресна

Православните христијани со неизмерна  радост го  очекуваат големиот христијански празник Велигден.

Повеќе...

Ревизија на работните места во културата

Министерството за култура во следниот период, ќе се направи и детален преглед и ревизија на постоечките работни места во сите установи од културата и, ако има потреба, ќе бидат соодветно изменети работните места за културата, кои се евидентирани во Каталогот на работни места на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА).

Повеќе...

Лажни тези, за вистинска кривична пријава

СВР поднесе кривична против Илчо Захариев. Во самоубиствената одбрана Захариев кажа дека бил убеден дека и оваа лажна кривична пријава ќе биде отфлена.Захаиев излажа дека кривичната пријава е лажна. Таа е вистинска и е поднесена од страна на институцијата за прогон на криминалци Министерство за внатрешни работи.

Повеќе...

Ден за потсетување на аутизмот

Македонија сѐ уште нема регистар на лица со аутизам. Се претпоставува дека во земјава има 12.000 луѓе кои страдаат од ова нарушување на невролошкиот развој, ако се земат предвид светските статистики дека еден човек на 166 има аутизам.

Повеќе...

Програми на УГД за патрониот ден

Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип со низа од активности го одбележува 27 март, денот на своето основање.

Повеќе...

30 години Ромите се незадоволни

Денеска градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски  учествуваше на состанокот за запознавање и информирање на за активностите и целите на проектот „Можност за градење на посилно граѓанско општество на локално ниво“.

Повеќе...

Денови на УГД

Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип со повеќе настани го одбележува 27 март, денот на своето основање.

Повеќе...

Хакатон натпревар

Денеска во Кампус 2 на Универзитетот Гоце Делчев, започна Хакатон натпреварот.

Повеќе...

Снежен “Четр‘се“

Снегот го попречи традиционалното масовно одбележување на празникот “Четрсе“, преку искачувањето на Исарот.

Повеќе...