Вести

УГД ги додели стипендите

УГД ја објави листата на студенти кои имаат најмногу поени според рангирањето на пријавените кандидати во првиот уписен рок, со што ја реализира најавената мерка за поддршка и стимулирање на студентите кои со најдобар рејтинг влегуваат на Универзитетот.

Повеќе...

Македонско грчки сојуз за безбеден транспорт

Македонија и Грција ќе воспостават заедничка проверка на граничните премини за откривање радиоактивни опасни материи и ќе ја подобрат соработката за да се намалат ризиците од сообраќајни несреќи и евентуално загадување од радијација.

Повеќе...

Фестивал “Стихувалки 2018“

Со цел потикнување и афирмација на творештвото на поезија за деца од претшколска возраст, книгоиздателството  Едука Мак од Скопје го организира Фестивалот на поезија за деца “Стихувалки“.

Повеќе...

Спасете живот и без лиценца

Црвен крст на Република Македонија- Општинска организација Штип и оваа година во рамки на традиционалните календарски активности го одбележува 8-ми Септември Светскиот ден на Прва помош кој што се одбележува под мотото: "Не ви е потребна лиценца за да спасите нечиј живот".

Повеќе...

Пуста математика...

Само 12 кандидати се пријавиле да студираат наставна математика на Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Повеќе...

Петта научна конференција на УГД

Универзитетот “Гоце Делчев“-Правниот факултет е организатор  на петата научна конференцијасо наслов   “Општествените промени во глобалниот свет“.

Повеќе...

Од македонскиот јазик, бегаат како ѓавол од крст

Само пет матурантки се пријавиле да го изучуваат македонскиот јазик во првиот уписен рок на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Повеќе...

Одлична уписна “жетва“ на УГД

Околу 1.600 завршени средношколци сакаат да студираат на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, покажуваат бројките од првиот уписен рок за запишување на студенти во прва година за академската 2018/2019 година.

Повеќе...

445.099 гладни усти има во Македонија

Утре, 6-ти септември, од 10 до 19 часот, граѓаните од Скопје и од другите поголеми градови во Македонија, ќе имаат можност да мрднат со прстот и да донираат храна до социјално загрозените граѓани.

Повеќе...

Зголемен интерес за студирање на УГД

Зголемен е интересот за запишување на студенти на УГД во однос на лани.

Повеќе...

Успение на Пресвета Богородица

Утре православните христијани го слават пранзикот:Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица — значаен христијански празник кај православнитекатолиците и протестантите, посветен на смртта на Марија, мајката на Исус Христос.

Повеќе...