Вести

Повторувачите чинат пари

Пред десет години сме имале 1.424 повторувачи, 895 основци и 529 средношколци, а лани 356.

Годината ја повторувале 187 ученици од основно и 170 од средно образование. Од 2016 година до 2014 трендот е речиси ист и се движи до кај 500 повторувачи. Рекорден број на ученици што ја повториле годината имавме во 2009/2010 година, вкупно 2.099. Според груби пресметки, ова значи дека лани државата дополнително потрошила околу 370 илјади евра за 366. ученици што повторувале година. Македонија мора да се приклучи кон образаовните системи во ЕУ во кои повторување нема.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter