Вести

Се‘ помалку ученици ,а се‘ повеќе наставници.

Имено, според податоците на Државниот завод за статистика бројот на ученици во основнто образование во учебната 2007/2008 година изнесувал 222.359 ученици, а во учебната 2017/2018 година оваа бројка изнесувала 192.448 ученици што е намалување за речиси 30.000 ученици.

Интересно е што во изминативе десет години има контуниурано намалување на бројот на учениции во основното образование и истовремено пораст на бројот на наставници.Така, во учебната 2007/2008 година во основниште училишта во земјава имало 15.330 наставници, а лани нивниот број се зголемил на 18.291 наставник.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter