Вести

Спомен собата на Киро Глигоров подготвена за јавноста

На денешен ден 1917 во Штип е роден Киро Глигоров.

Потекнува од просечно македонско семејство за тоа време. Татко му бил занаетчија а мајка му домаќинка. По презиме, Глигоров бил роден како Панчев, но бидејќи татко му бил бојаџија често пати во градот неговото семејство ги нарекувале и како Бојаџиски. Киро глигоров е првиот претседател на независна република Македонија, а пред тоа во рамки на федерацијата Југославија извршување анзчајни функции, како Претседател на собранието на Југославија.со одлука на советот на општината Мултикултурниот центар е именуван Киро Глигоров. Кон крајот на оваа недела се очекува да биде отворена за јавност спомен собрата на претседателот Киро глигоров, во која се сместени голме број на негови лични работи, бројна литература и одликувања и друго, што е отстапено од страна на семејството на Киро Глигоров.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter