Вести

Кучиња, комарци, лајшманиоза

Лајшманиозата се повеќе се шири особено кај кучињата бездомници.Неофицијално во Штип такви кучиња има 40-тина.

Среќна околност е што лајшманиозата се пренесува преку крв.лошата вест е што со пролетта и топлото време се појавуваат преносителите на вирусот, а тоа се крлежите и комарците.Комарците се најчестата веројатност оваа болест да се пренесе кај луѓето.Чаре е прскањето со соодветни инсектициди.Уште поардно би било ако прксањето се изведе со авион, место таканареченото прскање од земја.Неофицијално потребни се околу 800.000 денари за комплетен авио третман против комарци и други инсекти , пренесувачи на разни болести.Се прават напори да бидат обезбедени овие пари, преку Министерството за здравство.И досегашните искуства покажуваат дека превенирањето е најефтината варијанта против сите болести.

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter