Вести

Штип учествува во “Обновена Европа“

Штип е дел од проектот “Обновена Европа“.Делегација на општината беше неколку денви во Бугарија.

Таму штипската делегација со повеќе селектирани начини го претстави Штип и регионот, и неговите економски туристички , и други потенциијали.Штип го потпиша договорот за партнерство од шест градови на европската унија, проект штое финансиран од ИПА програмата во вредност од 150.000 евра.Втората сесеија ќе се одржи од 21 мај во Штип.

Милкица Димитрова:

Првата средба беше во општина Аксаково и варна во соседна Бугарија кои се одговорни за проектот а веќе следниот состанок ќе се оддржи на лето во Штип:

Драган Ристов:

Делегации од општините Сетубал од Португалија, Нугеда Санта од Сардинија во Италија, Озаров Мазовјецки од Полска, Викторија од Романија, Монсерат од Шпанија и од Аксаково од Бугарија ќе престојуваат во Штип на конференцијата која има за цел да покаже какво е расположениеот во поглед на европските процеси и евроскептицизмот..Инаку штип имаше две обврски при престојот во Аксаково на кои е претставен Штип:

Кире Панајотов:

Вредноста на проектот е 150.000 евра кои се поделени меѓу шесте општини кои ќе ги организираат настаните од проектот. Проектот завршува во 2020 година со последната средба во Шпанија. Исто така предвиден е и конурс за ученици на тема „Моја Европа-Мој сон“ при што ученици ќе пишуваат, цртаат и фотографираат на тема ЕУ. Конкурст ќе биде објавен некаде на почетокот на септември.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter