Вести

Николчо Илиев претседател на ИПР

Денес во Општина Штип  конститутивна седница одржа Советот на градоначалници на Источниот-плански регион.

Повеќе...

Намалени минимални плати

По штипските фирми започна исплатата на плата според новиот одредби од Законот за плата.Започна исплатата на минималецот од 12.000 денари.

Повеќе...

Дуален образовен систем,обучени кадри

Германските инвеститори во Македонија веќе ги прошируваат капацитетите, но немаат доволно стручен кадар. Решението го гледаат во дуалниот систем на образование, беше речено денеска на прес-конференција во Стопанската комора на Македонија.

Повеќе...

38 доктори на науки и 863 магистри чекаат работа

Триесет и осум доктори на науки и 863 магистри се уште се во потрага по работа во земјава, каде според последните статистички податоци, стапката на невработеност е 22,6%.

Повеќе...

Автопатот до Миладиновци ќе се догради

Владата и Синохидро потпишаа анекс на договорот за продолжување на рокот за изградба на автопатската делница Миладиновци – Свети Николе – Штип.

Повеќе...

Забранет увоз на месо од Бразил

Се очекува во најкус можен рок да бидат преземени мерки за спречување на влез во Унијата на храна од животинско потекло која не ги исполнува пропишаните барања за безбедност, а потекнува од Бразил.

Повеќе...

Штип без занаетчиство

Занаетчиството оди во надолна линија – работилниците се затвораат а на нивните места никнуваат кафулиња и продавници.

Повеќе...

Инвеститори од дијаспората –јавете се

Странски инвеститори и високи претставници од Владата денеска имаа можност да ги дискутираат резултатите од анкетата на „Македонија 2025“ спроведена со инвеститори од дијаспората.

Повеќе...

“Странски“ инвестиции за политички џебови

Владата на ДПМНЕ  потрошила 225 милиони евра за 10 години на 25 странски компании кои вработиле 20 илјади лица.

Повеќе...

Ниту во Индија,не е како во Македонија

Инспекторатот за труд денеска на увид во конфекцијата “Banka&scott”, која на деветмина работници им ги затвори вратите  да не доаѓаат на работа.

Повеќе...

Има работни места, нема работници

8.000 слободни работни места има во МакедонијаОд друга страна стапката на невработеност останува на високи 22.9%. Во што е проблемот?

Повеќе...