Вести

Финансиска помош за мали претпријатија

Министерството за економија ја објави листата од 81 фирми кои добија субвенции од програма за финансиска поддршка за микро, мали и средни претпријатија.

Повеќе...

Фалшлива храна, во фалш амбалажа

Агенцијата за храна ќе треба сериозно заедно со другите надлежни да исконтролира, кој каква храна или продукти продава.

Повеќе...

Со домати и лубеници ја храниме цела Европа

Македонија 27-ма по извоз на домати во светот, 33-та по извоз на лубеници.

Повеќе...

Кој ќе вари ракија да се пријави во Царина

Земјоделците кои од овошје и грозје произведуваат жестоки алкохолни пијалоци ќе смеат во текот на годината да произведат најмногу 1.000 литри чист алкохол.

Повеќе...

Ова се најниските плати, ако тоа е дното.

Државниот завод за статистика ги објави податоците за просечната плата според кои пет сектори со најниско платени работници во Македонија се рибарството и аквакултура со просечната плата од 12.198 денари.

Повеќе...

Бурек, боза-лимонада е стимулот.

Државата одлучи 9.2 милиони евра да ги подели како помош на 100 компании.Во просек  секоја компанија ќе добие околу 92.000 евра.

Повеќе...

Нова надеж, или нов “ладеж“ за стечајците

Владата предлага нов Закон за стечајците.

Повеќе...

Јапонците ги “зарази“ Балкан вирус

Чудни некои Јапонци ако им задоцни или поране тргне брзиот воз  извршуваат харикири.Чудни се не само поради харикирито, туку чудни се бидејќи им се вгнездува некој балкански вирус.

Повеќе...

Заеднички во борбата со комарци и кучиња скитници

Советот за развој на Источниот плански регион донесе заклучоци за регионален пристап во третирањето на на комарците и на кучињата скитници.

Повеќе...

“Сењак“ се гради со забрзано темпо

Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски изврши увид во градежните активности во УЕ 36 во населба „Сењак“ кај објектот Луна Комерц.

Повеќе...

Сезоната на тутунот, не е најдобра

Пониски откупни цени и проценка во пониски класи поради намален квалитет на тутунот, очекува Стопанската комора на Македонија од годинашната реколта.

Повеќе...