Вести

Рудник за злато во Пробиштип

Австралиската компанија “Genesis” кој досега ги водеше и ги заврши геолошките истражувања во општина пробиштип, одлучи да отвори рудник за злато, потврди градоначалникот на Пробиштип Тони Тоневски.

Повеќе...

Трговците почнаа да тријат раце...

Супермаркетите  наполнети со сите производи.Трговците тријат раце, секогаш задоволни од празничното расположение– велат во овој период од годината прометот им е најголем.

Повеќе...

Македонија штеди на увоз на струја

Во првите девет месеци годинава Македонија увезла струја во вредност од 87,6 милиони евра, што е за 22,4 милиони евра вредносно гледано споредено со првите девет месеци минатата година кога за увоз на струја сме платиле 110,6 милиони евра.

Повеќе...

Професии на изумирање

Промената на потрошувачките навики како резултат на забрзаниот технолошки напредок се заканува за опстанокот на многу услужни дејности.

Повеќе...

Производството на цигари намалемо

Производството на цигари во 2014 година, во однос на 2013 година, е намалено за 21%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Повеќе...

Политиката го кочи бизнисот

Застој во плаќањата, намалени нарачки, намалување на бројот на вработени. Политичката криза, се повеќе се рефлектира врз бизнисот.

Повеќе...

Ќар од извоз на конзервиран зеленчук и овошје

Минатата година од Македонија се извезени вкупно 46,5 илјади тони преработки на овошје и зеленчук, што е за 3,1 отсто повеќе споредено со претходната година.

Повеќе...

“Индо минерали...“ бега од Македонија

Индо минерали и метали којашто раководи со рудниците за олово и цинк „Тораница“ и „Добрево“ се повлекува од Македонија поради неплатени сметки, презадолженост со кредити и неисплатени сметки.

Повеќе...

Металургијата не е за импровизација

Ограничен пристап до финансии, несоодветен третман, скапи енергенси и високите цени на транспортот се недоволни стимулации за развој и за отворање на работни места.

Повеќе...

Македонските ѕидари,ѕидаат успеси по Европа

Градежната оператива од Македонија во првите девет месеци од годинава во странство извршила градежни работи во вредност од 1.914.606.000 денари, што е за 102,6 проценти повеќе во споредба со истиот период лани.

Повеќе...