Вести

Сами на себе по Марфиевиот закон

Марфиевиот закон  е познат, многу повеќе од анегдотата дека лепчето секогаш паѓа на намачканата страна.

Во ново време марфиевите закони се толкуваат и по принципот, се‘ да ни падне нам.Дел од  штипските новоиспилени буржуи, мислат дека се им е дозволено, и се научени сите коцки ним да им се паѓаат.И затоа треба да бидат нерегистрирани од никаде.За нивна жалост, веројатноста дека нема никој да дознае многу мала, од онаа дека некој нешто ќе преземе.Паралелено со марфиевиот закон, оди и  Квака 22 бесселерот на Џозеф Хелер, кога сам на себе си ги продавате купените јајца , но по повисока цена.Се случи  фирми на ист основач да си даваат под ќирија  простор кој не е нивен.Едната фирма на другата и дава под закуп деловен простор за месечен закуп од 6.500 евра.Правно е  во ред, но законот на Марфи вели дека лепчето сега од двете страни е празно.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter