Вести

Петте најниски плати

Државниот завод за статистика објави дека просечната исплатена нето плата во декември минатата година изнесува 23.158 денари или 375 евра.

Тоа е за 3,6% повеќе споредено со истиот месец минатата година.Сепак има категории кои земаат двојно пониски плати од просечната плата во Македонија.

Ова се топ пет професии во Македонија кои имаат најниска просечна исплатена нето- плата според податоците на Државниот завод за статистика:

1. Заштитни истражни дејности13.104 денари

2. Производство на кожа 13.631 денари

3. Производство на мебел 14.982 денари

4. Рибарство и аквакултура 15.001 денари

5. Производство на облека 15.028 денари

На листата недостасуваат платите на новинарите, кои ако не  на првото сигурно ќе беа втори на негативната ранг листа на плати во Македонија

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter