Вести

“Ловец“ лови општински пари за ловџиски проект

Комисијата за финансии при Советот на општината денеска имаше седница на која меѓу десетината точки баша поставено и барањето од Ловечко здружение Ловец.

Повеќе...

Нема покачување на електричната енергија

Министерството за финансии, заедно со Царинска управа, уште од 2015 година работи на нов Закон за акцизи, како дел од процесот на усогласување со ЕУ директивите.

Повеќе...

Сами на себе по Марфиевиот закон

Марфиевиот закон  е познат, многу повеќе од анегдотата дека лепчето секогаш паѓа на намачканата страна.

Повеќе...

Храна со сомнителна содржина

Труењето со храна , како појава го наметнува прашањето, кој и како ја контролира храната во малопродажбата низ Македонија.

Повеќе...

Петте најниски плати

Државниот завод за статистика објави дека просечната исплатена нето плата во декември минатата година изнесува 23.158 денари или 375 евра.

Повеќе...

Транзицијата на Македонија и Бугарија во книга

Економски факултет - Штип при УГД – Штип организира промоција на книгата со наслов "Патеките на транзицијата: емпириска анализа на македонската и на бугарската економија" која претставува дел од меѓународен проект помеѓу МАНУ и БАН.

Повеќе...

Бетон зацементира загуба

Бетон-Штип во текот на минатата година оствари загуба од 55 милиони денари.

Повеќе...

Канал 5 не потпиша договор и нема да се реемитува во Телекабел

Комуникациската компанија Телекабел и покрај настојувањата, не успеа да обезбеди потпишан договор за реемитување на Канал 5.

Повеќе...

Штип и Црна Гора, две света толку блиски

Црна Гора денеска отвори конзулат во Македонија со седиште во Штип со кој се очекува да се продлабочи досегашната соработка и да се подигнат на повисоко ниво дипломатските односи меѓу двете држави.

Повеќе...

Далечна е потрошувачката кошничка

32.383 денари му биле потребни на четиричлено семејство во Македонија во февруари за покривање на основните месечни потреби, покажуваат податоците од Синдикалната минимална кошница, која ја изработува Сојузот на синдикати на Македонија.

Повеќе...

Расправа за рудниот “Боров Дол“

Општината Штип во соработка со Министерствата за транспорт и врски и животна средина, со рудникот Бучим, денеска организираше јавна презентација и јавна расправа за три документа кои се нужни рудникот Бучим да добие дозвола за екплоатација на локација кај селото Боров Дол.

Повеќе...