Вести

Радио Штип во ЖИВО

ИТ Новости

IT.com.mk

Портал за ИТ
  • Новиот план за борба против тероризмот на Европската комисија, предлага собирање на куп податоци и нивно чување во период од пет години за сите патници кои со слетуваат или полетуваат од Европа, јави Guardian. Планот опфаќа креирање на „супер-база на податоци“ која ќе ги содржи податоците на сите кои слетуваат и летаат надвор од Европа...

  • Хактивистите, но изненадувачки и гејмерите, имаат голем удел во се поголемиот дел на DDoS напади и рушење на веб сајтови, покажува анализата на Аrbor Networks. Анализата на DDoS нападите во последните десет години покажува дека најголем дел од нападите се направени преку небезбедни домашни рутери, преку кои голем број на апарати ги извршуваат нападите. Во...

  • Google ја проширува зоната во која нуди трансфер на пари преку Gmail. По Северна Америка, услугата за проширува во Европа, а прва држава каде ќе биде достапна е Велика Британија, јави Google на својот блог. Сервисот овозможува едноставно праќање на пари, на ист начин како што се испраќа „attachment“. Send Money овозможува испраќање на пари...

  • Холивудската ѕвезда Ема Ватсон застана во одбрана на професиналните инженерки. Како дел од кампањата HeForShe која се залага за поголема рамноправност помеѓу половите, г-ца. Ватсон инспирираше млада девојка, која и покрај својата желба да стане инженер, не добива „благослов“ од својот татко за да го продолжи своето образование во оваа насока. Проблемот кој го има...

  • По исклучителниот успех кој Office for iOS го доживува на iPhone и iPad, но и најавата за новиот Office пакет за Windows 10, Microsoft ја претстави најавената верзија на апликациите за Android. Word for Android, Excel for Android и PowerPoint for Android се достапни за бесплатно преземање на Google Play, заедно со нив е достапна...

  • Најавен е првиот стартап митап на SuperFounders Skopje во 2015-та година. Освен запознавање со стартапите и вмрежување на претприемачите, главна тема ќе биде Start програмата за менторство на локални стартапи. Програмата е наменета за сите стартапи кои започнуваат со идеја што сакаат да ја реализираат и врз неа да изградат бизнис план, но не знаат...

  • PlayStation најави нов музички сервис PlayStation Music со ексклузивно партнерство со сервисот за стримање Spotify. PlayStation Music веднаш ќе биде достапен на 41 пазар низ целиот свет, јави компанијата на својот блог. Но, не сме сигурни дека сервисот ќе биде достапен во Македонија бидејќи за Spotify се уште има ограничување. „Може да го користите Spotify...

  • YouTube го замени Flash со HTML5 како стандард за репродукција на своите видеа. Промената стапува на сила веднаш за сите прелистувачи Chrome. IE 11 и Safari 8 како и за бета верзијата на Firefox, јави TechCrunch. „Во комбинација со Common Encryption сега може да поддржиме повеќе технологии за заштита на содржини на различни платформи со...

  • Новиот уред на Microsoft наликува на нешто што сме можеле да го видиме во научно-фантастичните серии или филмови како Star Trek или Minority Report, но сè уште е рано за ваква технологија, вели Cnet. За разлика од холограмот од Star Trek чии проекции можат да ги видат сите присутни, проекциите со HoloLens постојат единствено за...

Следи не на twitter